13 Ocak 2012 Cuma

BiQuad Anten
















                                             MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
           HASSA MESLEK YÜKSEKOKULU


            BİQUAD WİRELESS ANTEN YAPIMI

Proje Açıklaması :

        Çalıştığımız proje zarfı içerisinde verdiğimiz raporlarla desteklediğimiz BiQuad wifi antenimizi tamamlamış bulunmaktayız. Grup olarak çalışıp geliştirdiğimiz anten uzun mesafeler arasında bağlantı kurarak kesintisiz iletişimi sağlamakta, bu amaçla wireless modemlerin verdiği rahatlığı daha da arttırma ve insanlığa daha yararlı olma bilinci taşımaktadır. Bugüne dek verdiğimiz tüm raporların belirttiğimiz doğrultuda gerçekleştirmiş yarının ağ teknolojisine ışık tutmaktadır.
     Bugüne kadar yapılmış olanlardan wireless cihazların birçoğunu kapsayan cihazımız yaptığımız testlerden başarı ile çıkmış bulunmaktadır.  Bu hafta final sınavına kadar yaptığımız anten ile finale doğru yaptığımız antenin kalitesini karşılaştırıp doğru hedefe ilerlediğimizi ve güzel sonuca ulaştığımızı göstermek istiyoruz.  Daha anlaşılır olması için yaptığımız antenin görsel boyutları detayına kadar raporumuza dâhil ettik. Bilimsel şemamızın izinden gitmemiz grubumuz adına çok verimli sonuçlar vermiştir. Özellikle bizi bu konuda aydınlatan fikirlerimizi çeşitli örneklerle yönlendirip bu projede emeği olan sevgili ve pek kıymetli ALPER KAHRİMAN hocamıza burdan sonsuz teşekkürlerimizi iletmeyi bir borç biliriz.

                         Gökhan Gök - Samet Uçar - Ömer Öztürk


Projenin Resimli Anlatımı !! (Dikkatlice İnceleyiniz)

Elimizde 2 tür anten bulunmaktır. Bunlardan Birincisi kısa mesafede çok verimli çalışabilen bir cihazdır. Diğeri
ise çok uzun mesafelerde bile çalışabilen yeterli ağ gücünü içinde barındırabilen son model bir cihazdır.


  • İlk Cihazımız:

BiQuad Wifi Anten
İşte ilk cihazımız normal BiQuad  wireless anteni yapımı görünüşte çok basit olsa da oldukça maharet isteyen tam anlamıyla yapıldığında süper güce sahip bir antendir. Piyasada bu aletlerin bulunması zordur varsa bile azdır. Şimdi sizlere nasıl yapıldığını ayrıntılarıyla sunuyoruz..





Projede Kullanılacak Malzemeler:



Bakır Plaket: (20x30 cm lik bu iş için uygundur. Dileyen daha büyük alabilir ve daha iyi verim alabilir. Önemli olan plaketin tam bakır olmasıdır. Yani çift taraflı bakır olursa daha iyi olur)











Bakır Boru: Öncelikle bakır altından sonra en iyi iletkenlerden biridir. Bu yüzden bakırı bolca kullanmanız sizin yararınızadır. Bakır borumuz plaketi ortadan deliği açtıktan sonra kablonun geçiş yolu   olacak hemde anteni onun ucuna lehim yapacağız.
Borunun ucunu şekildeki gibi kesmek gerekmektedir  bakır telden yapacağımız antenin bir ucunu bu boruya lehimleyeceğimiz için diğer uçunun  boruya temas etmesini engelemeye çalışmak diğer resimlerde ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.









RG 58/U Kablo: Sinyalleri en hızlı aktarma özelliğine sahiptir. Yarım metresi yaklaşık 35-40 TL ' dir. Ve piyasada bulmak zordur. Tv kablosuna benzer ama kesinlikle tv kablosu değildir.Büyük internet satış siteleri önerilir gittigidiyor.com veya hepsiburada.com vs....









                                                                             
                                                                               Bakır Tel:  Bakır boruya lehimleyeceğimiz ve bakır plakete çarpıp yansıyan sinyal dalgalarını tutmak içindir. 6 lık diye tabir  edilen bakır tellerden kullanmanız daha yararlı  olacaktır.

                                                                                 







Lehim Makinası: Bakır teli boruya ve boruyu da plakete tutması için olmazsa olmazımız lehim makinası.










Yapılışın Anlatımı:




 Bu gördüğümüz çanağımızın iskelet kısmıdır.  İncelemenizi öneririz.












Bu antenin çalışma prensiplerini göstermek için çizdiğimiz bir şemadır.








İlk adım olarak bakır plaketi temizleyerek başlayabilirsiniz.Deterjan  veya limon suyu ile silebilirsiniz. Zımpara ilede olabilir ama tavsiye etmiyoruz yüzeyi çizdiği için .Ondan sonra sabitleştirerek matkap ile tam ortadan çatlatmayacak şekilde delme işlemi yapabilirsiniz.









Görüldüğü üzere bakır boruyu plaketin içinden geçirip lehim makinası ile lehimledik. Burda önemli olan aşırı derecede sabit olmasıdır.










Burada anten olarak kullanacağımız bakır telimizi bölme işlemini görüyorsunuz.Bölme işlemini yapmadan önce bakır teli zimpara ile temizlerseniz hem çekimi daha iyi olur hem de  daha hoş olarak görünür. Biz her bir alan için 8 cm yi uygun gördük pakır plaketin ebadına göre onun alanını sizde elinizdeki bakır plakete göre uyarlayabilirsiniz. Her bir bölüm diğerleriyle eşit olmalıdır.








Görüldüğü üzere bakır telimizi gerekli uzunluklara bölüp şekilde görüldüğügibi uç kısımlarını   lehimliyoruz . Böylece sinyal tutma gücü fazlalaşır ve bakır telin boruya  lehimlenmesi daha kolay olur.







Bakır teli bakır boruya lehim yapıyoruz. Özellikle bakır lehim kullanılırsa daha kaliteli sonuç alabilirsiniz.










Bakır telin şekildeki gibi lehimlenmesine dikkat edin.Dikkat ettiyeseniz bakır borudaki o kesit yerine
bakır tel temas etmiyor. Rg 58 kabloyu bakır borunun içinden geçiriyoruz sonra kablomuzun  ucundaki bakır  teli şekilde görüldüğü gibi askıya olan tele lehimliyoruz  kablonun diğer saç teli gibi olan kısmınıda bakır boruya temas ettirmeye özen gösterin temas etmezse çalışmaz.
                
                                                                             


















Ve  projenin sonu.. Kabloyu  borudan geçirip lehimledik Güzel sonuçlar aldık. Herkese tavsiye   edebileceğimiz bir projedir. Kaliteli sinyal tutabilme gücü vardır. Buna bir sinyal alıcı Access Point gibi cihaz ile kullanabilirsiniz..








İkinci Cihazımız:


İkinci cihazımız ilk antenimizin temeli üstüne kurulmuştur. Uzak mesafelere kilitlenebilme, hedefi daha iyi açı ile görebilme gücünü içinde barındırır. İlk çanağı yapabilenler için gayet basit bir yapımı vardır. Diğer çanağın anlatımına başlıyoruz. Dikkatle incelemeniz şiddetle önerilir.


Gerekli Araç - Gereçler:

  1. Çanak Anten:
  2. Folyo
  3. RG 58/U Kablo
  4. Bakır Boru
  5. Bakır Tel


Öncelikle çanak. Piyasada çok çeşitli çanak modelleri vardır. Birçoğuda uygundur. Fakat biz kalite istiyorsak yandaki resimde görüldüğü gibi parabol anten kullanmalıyız. Kimse kolay kolay parabol antenin ne olduğunu bilmez. Parabol antenin diğer antenlerden farkı içi daha çukurdur ve 3 kanadı vardır. Siz kanatlarını kırabilirsiniz. Özellikle belirtmeliyim ki pas tutmuş olmaması lazımdır. Eski üretim olduğundan sıfırı bulmak zordur. Çözüm çelik fırça ile üstünden geçmektir.







Çanağın kanatlarını çıkarıp tam ortasından matkap ile bakır borunun girebileceği aralıkta bir delik açıyoruz. Çanağın bükülmemesi için dikkat ediniz. Ve sonra Alüminyum Folyo ile kaplıyoruz. (Bakır Folyo da daha iyi olur bulabilirseniz.) Folyo çekmemizde ki amaç gelen sinyalleri yansıtıp telden yapmış olduğumuz sinyalleri daha iyi yakalamasını sağlamak.                                                     









Görüldüğü üzere bakır telimizi boruya lehimleyip kabloyu da bakır tele lehimleyip çanağımızın ortasındaki açtığımız deliğe sabitliyoruz.
















İşte Mucizevi el yapımı BİQUAD WİRELESS ANTEN !!!

8 ile 12 km arasındaki bir mesafeden açık alanda güçlü internet çekebilen bir antendir. Süper güçlüdür. Sağlam olması için uç kısımları silikon ile tutturabilirsiniz..Bir dip not daha belirtmek istiyorum uzak mesefeden bağlanmak için çanağın yönünü modemin bulunduğu yöne değilde çapraz olarak tutmayı deneyin .










                                                                          
     Bu da yapmış olduğumuz anten ile laptobun kendi üzerinde     bulunan wirellesi arasındaki fark :)                                                                   




















İletişim İçin :

Gökhan GÖK ->   audiocraft21@gmail.com
Ömer ÖZTÜRK -> o.oztrk07@gmail.com
Samet UÇAR -> smetucar@gmail.com




##################################  SON ################################




17 yorum:

  1. Sayın blog yöneticisi makaleleriniz çok başarılı ve etkileyici olduğundan dolayı ekibimiz Parsel bacası olarak sitenizin takipçisiyiz.

    YanıtlaSil
  2. verdiginiz bu yararlı bilgiler ıcın cok tesekurler

    YanıtlaSil
  3. çok tşkler çok güzel bir anlatım

    YanıtlaSil
  4. rica edrım . maksat bilgilenmek ne demiş atalar paylaşıldığı halde azalmayan tek şey bilgidir ;)

    YanıtlaSil
  5. benim anlamdıgım o kablonun ucunu bilgisayara nasıl baglıyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://4.bp.blogspot.com/-4z2UJFvPNOw/T7iMzefAjNI/AAAAAAAACIU/Qr4Yc00HJxU/s400/Everest%2BEWU-5DBN%2BWireless-G%2BUsb%2BAdapter.jpeg resimdeki wirelles adaptöre bağlıyoruz . uçundaki anteni çıkartıp rg58 i antenin yerine baglayınca sinyal çanak antenden almış oluyor :)

      Sil
  6. Son resimde biquad parçanın çanak anten ile arasında ki mesafe nedir? Ayrıca diğer projelerde karelerin bi kenarı hep 30,5 mm ama sizde belli değil..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz ona pek bağlı kalmadık . Plaketten esinlendik çanak antenden çıktı:) o plaket için 30 mm çanak antende yaparsan o uçunda ki bakır çanak antene değeceği için uz tuttuk ;)

      Sil
  7. yaptığınız anten de swr dikkate alınmamış antende kullanılan quad tel boyutu anca 434 mhz olarak çalışır bukadar uğraşmak yerine herhangi bir teli öylece kıvırıp çanağa soksan zaten çalışır. Eğer bu tel 2.4 ghz ölçülerinde kıvrılsaydı çok daha performanslı çalışırdı

    YanıtlaSil
  8. swr diye birşey var hiç duymadığınız belli 8cm nedir arkadaş bu iş 3 ve katları ile olur. 2.4 ghz için 3cm idealdir katları ilede çalışır ama iyi verim almaz 3 olur 6 olur 9 olur ama 8 olmaz.

    YanıtlaSil
  9. BU GÜZEL ÇALIŞMALARINIZDAN DOLAYI TŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  10. ezbere yapılmış bir proje. 2.4 Ghz için belli standart değerlere uymanız lazım. kafanıza göre plaket kestirip kafanıza göre tel uzunluğu kullanamazsınız. çalışır çalışmaz demiyorum ama istenileni elde edemzsiniz emeğinize yazık olur. iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  11. merhaba rg58u bağlantı yerleri neresi lütfen yardım resimde net görünmüyor . lehimlenecek olan yer

    YanıtlaSil
  12. How to open a casino account in the UK - DrmCD
    A simple guide to creating a casino account in the UK. to 동두천 출장샵 have the latest casino 보령 출장마사지 games and games 천안 출장샵 available. 창원 출장마사지 You 광주광역 출장마사지 can also join one of the

    YanıtlaSil